Hem » Utvalda » Utseendet och ljudet av "Bosch" (artikel 3 av 3)

Utseendet och ljudet av "Bosch" (artikel 3 av 3)


Varna mig

Ett bakom-scenen foto av Bosch besättning, med författaren Michael Connelly andra-från-vänster i förgrunden och producentförfattaren Tom Bernardo till höger om Connelly. Verkställande producenten Pieter Jan Brugge (i hatt) ligger direkt bakom Connolly i bakgrunden.

De två första artiklarna i denna serie fokuserade på bidrag från regissörer och filmografer som ger Amazon Prime Video Bosch TV-serierna är dess karakteristiska mörka, gritty look. (Serien är baserad på detektiva romanen av Michael Connelly, som också är en verkställande producent på showen.) I den här sista delen ska jag prata med artisterna som ger utställningen sitt unika ljud, från början av serien " musik kompositör Jesse Voccia.

Musiken för Bosch måste återspegla den mörka, känslomässigt laddade atmosfären av de berättelser som serien säger. Lyckligtvis var Voccia, som tidigare arbetat med över 60-spelfilmer, upp till den utmaningen. Han berättade för mig hur han gick med i serieens kreativa lag. "När jag gick med i piloten var vi under en tidskris," förklarade han. "Vi hade ungefär sex dagar för att designa stilen för musiken och sedan göra hela episoden. Show runner Eric Overmyer och producent Pieter Jan Brugge kom över till min studio och vi hade de klassiska diskussionerna om vad Bosch musikalisk atmosfär borde känna. Vi pratade med andra filmer, musik och böcker, vi pratade om olika stadsdelar i LA och hur de hade skildrats i filmer och tv-program över tid. Från det första mötet var det tydligt att de inte ville ha en traditionell melodisk tema typ av poäng. De ville Bosch att ha en mer omgivande eller impressionistisk typ av musikaliskt tyg. Musiken skulle vara knuten till den inre kampen och mentala processer snarare än den synliga fysiska aktiviteten på skärmen.

"Jag gick bort för några dagar och kom med det mesta av poängen i det första avsnittet. Lyckligtvis för mig älskade de det. Processen var lätt eftersom de visste vad de ville ha och vi tog tid att verkligen prata om det. Jag kunde då hitta rätt tillvägagångssätt för showen. Efter flera årstider har vi utvecklat stor förmåga att kommunicera om musiken. Visans karaktärer har vuxit och varit en hel del. Vi har nu så många upplevelser och äventyr att dra från som utgångspunkt för att diskutera musik. "

När han frågades om vad som ställer Bosch bortsett från andra projekt som han har arbetat med, svarade Voccia: "Det första som hoppar ut är den" goda tillämpningen av understrykning ". Varje säsong av Bosch är väldigt mycket som en bok med kapitel, snarare än en serie av episoder. På många sätt är det som en 10-timmars film. Detta gör det möjligt för oss att fortsätta med berättelsen i ett förhållandevis högt förhållande till "detalj" till "framstegsförlopp".

"Inom våra episodiska ramar frigörs tiden för att fokusera på olika aspekter av karaktärerna och relationerna. Det gör det också möjligt för oss att sidostepa många av de konventionella och obligatoriska "morddetektiva genren" musikmoment och skapa något jag kallar "Bosch Burn". Brännan skapas när berättelsen strömmar utan avbrott och spänningar bygger och bygger och plötsligt finns det en ökad realism och medvetenhet om karaktärens omständighet och känslan av plats. Ofta när musik läggs till ekvationen har den en tendens att släppa den här uppbyggda spänningen och flytta berättande läget från prosa till poesi. En av mina största utmaningar på showen är hur man mår musikaliskt med drama, ger den extra känslomässiga dimensionen eller berättarfunktionen, går ut och håller fortfarande bränningen kvar. Bosch som en show har ett idiosynkratiskt sätt att slipa framåt och fördubbla ner på insatserna. Genom att använda musik i tankeväckande avsiktliga applikationer, snarare än de etablerade konventionella sätten, kan vi ta med någonting nytt till genren. Många tankar går in där musiken börjar och slutar på Bosch. "

Jag nämnde att Voccia som samtidigt lyssnade på sin musik för Bosch, Jag har hört avsnitt som påminner om Bernard Herrmann och andra avsnitt som påminde mig om John Barry, speciellt vid användning av strängar. Jag frågade om dessa två ikoniska filmkomponenter hade ett inflytande på hans arbete. "Absolut!" Voccia svarade. "Bernard Herrmanns betyg för Hitchcock-filmerna var oerhört inflytelserika på mig att växa upp. Taxi Driver, Fahrenheit 451och Vertigo komma upp ganska ofta i mitt musikaliska minne. Hermanns användning av hans smidiga repetitiva block och hans oortodoxa ensembler och orkestrationer är oändligt inspirerande. Det finns också en spänning till hans musik som säger "gammal Hollywood"på ett sätt som ingen annan gör för mig och jag försöker ibland att införliva något av det till Bosch som en del av jordningen oss i Los Angeles/Hollywood miljö.

"John Barry gjorde min ungdom. Jag avgudade James Bond som barn och jag har tittat på dessa filmer hundratals gånger. Så mycket som jag älskar hans strängskrivning vad som egentligen fick mig var hans trävind och vibrerande texturer. En av mina favoritsteg var hur han kunde sätta dig i en helt annan värld omedelbart, oavsett om du plötsligt gick under vattnet, ner i en mörk gränd eller till noll gravitation.

"Jag tycker bland filmkomponister finns en typ av Beatles vs Stones sak som går med John Williams och Jerry Goldsmith. Jag har alltid varit fast på Team Goldsmith. Chinatown var en stor del av vår första diskussion om Bosch och jag har aldrig riktigt kommit över det. På mitt eget sätt försöker jag arbeta med något av det inflytandet i instrumentation, atmosfär och andra små detaljer. Chinatown Ursprungligen hade en period rätt poäng och alla hatade det. Goldsmith kom in med en brutalt snabb rescore och gjorde något så djärvt och okonventionellt. Jag försöker att bära den lektionen med mig när jag sätter mig ner för att skriva.

"En annan kompositör som hade ett stort inflytande på mig som jag tror uppträder i Bosch musik är Toru Takemitsu. Hans kombination av "grov och smidig" musikaliska element och blandningen av musiken med miljöljuden är lektioner som jag ofta använder på showen. Titta på hans filmer, jag är fortfarande hypnotiserad av de webben han väver genom berättelsebågarna. Hans kombination av det franska impressionistiska inflytandet med den traditionella japanska musiken är helt oemotståndlig för mig. Även placeringen av hans musik, poster och utgångar är lika fantastiska som själva musiken. "

Jag berättade också för Voccia att jag var imponerad av hans användning av andra artisters inspelningar på Bosch. En bit musikaliskt ackompanjemang som jag trodde var särskilt angelägen var i början av episoden "Blood Under the Bridge" (Säsong 3, Episode 5), när två polisdetektiver besöker en kvinna för att informera om att hennes son var mördad. Scenen åtföljdes av Charlie Hads melankoliska inspelning av "Going Home." Jag frågade Voccia hur han bestämmer när och var man ska använda befintliga inspelningar i hans betyg. "Det är 100% Michael Connelly," svarade han. "Han har en djup kärlek och kunskap om jazzmusik. Han gjorde även en dokumentärfilm om saxofonisten Frank Morgan Ljudet av återlösning. Michael Connelly vet vem som spelade på vilket jazzalbum som hur buskhåriga barn känner till baseballstatistik i gamla filmer. Många av musikvalen i showen kommer faktiskt direkt ut ur hans böcker. Harry Bosch är en stor jazzälskare och det finns frekventa referenser till specifika delar av vissa låtar i böckerna.

"Det är en av mina favoritdelar av showen. Jag är så tacksam att vi får använda de verkliga dokumenten. Det skapar en atmosfär som är så varm och majestätisk och komplex. Det uttrycker Harry Bosch så perfekt och skapar så mycket djup till hans karaktär och showen totalt sett. Det hjälper också verkligen hålla mig på kursen som en motpunkt till musiken jag skapar. Att vara i samma ram som titanerna är upprymt. Ibland ringer jag min bror, vem är också en musiker och säger "Vad gör jag? Åh ingenting ... bara skriva en cue som kommer ut ur några Coltrane! "

Voccia gick in i detalj på mekaniken för att spela in hans musik. "På Bosch och på de flesta av mina poäng spelar jag alla instrumenten själv utom trumpetdelarna, "förklarade han. "Den faktiska blandningen av riktiga inspelade instrument till virtuella är ungefär 60 / 40. Jag gör också allt teknik och blandning. Jag älskar att spela musik och jag älskar teknik.

"För monitorer använder jag PMC IB1, Genelec 1030 och några små Auratone-högtalare. Nästan allting spelas in via ett par BAE 1084-preamps med Bootsy Mod i två UA Apollo-gränssnitt. En av Apollos är för inspelning och den andra är inställd som en patchbay för min samling av utombordssignalprocessorer från de sena 70 och mid 80. Jag har en Korg SDD-3000, ett Roland RE-201 Space Echo, en Lexicon PCM60, 70 & 80 och en Eventide H3000 upprättad som aux-sändningar från Digital Performer. Det hemliga vapnet är dock en Lexicon Prime Time 93 från 1979. Jag använder den för att skapa alla typer av vackra texturer och prover med sina jättestora 256ms fördröjningsminne. För mig är det den mest musikaliska delen av utombordsignalbehandlingsutrustning som någonsin designats. Det är mer av ett instrument än en fördröjning.

"Jag tycker verkligen om teknik, så under åren har jag samlat in alla typer av förkomponenter, kompressorer, EQ och konstiga bandmikrofoner. För mig är ljudets färg ofta mer känslomässig än de faktiska anteckningarna. Om jag inte har rätt ljud, känner ingen av anteckningarna rätt, men med rätt ton hoppar noterna bara ut på dig och musiken börjar skriva sig själv. Jag har också en modulsyntesituation som är "out of control" som jag ibland använder som ljudkälla med egna olika VCO men mestadels som ett externt signalbehandlingsområde. Det är mycket kul. Modulära synths för mig är rena idégeneratorer och vi är verkligen i en gyllene era med så många strålande designers som skapar nya moduler. Det är kreativt laddning för att vända sig bort från dataskärmen ett tag och gå vilse i det primära intuitiva kaoset.

"Helst gillar jag att spendera så mycket tid som möjligt i början av varje projekt som samlar ljud och texturer som kan användas i poängen. Jag letar alltid efter det signaturljudet. Ibland är det en signalkedja som skapar "humöret", ibland är det ett nytt virtuellt instrument som jag skapade i Reaktor eller en presetsbank som jag skapade i en synth. Ibland är det en 15-strängad lutning från Egypten. Jag kom precis på eBay inspelad med bara rätt mikrofon. "

-------------------------------------------------- --------

I den första artikeln i serien utsåg regissören Laura Belsey serien "fantastiska" ljudavdelning för beröm när man talade om platsskytte. "Jag blev förvånad över hur bra ljudet slutade med att överväga hur otroligt bullriga några av våra platser var", sa hon.

En nyckelmedlem i den avdelningen är ljudblandare Scott Harber, CSA, som utarbetade de svårigheter som Belsey hänvisade till. Att få en ren dialog på upptagna gator och i världen i allmänhet är en uppgift som vi ofta försöker lösa Bosch," han berättade för mig. "Precis som alla produktioner som skjuter på plats, försöker vi kontrollera vad som är rimligt och att ge tydliga solida dialogrutor som kommer att hjälpa till att telegrafera orden och berättelsen. Vi gör detta med externa medel som trafikstyrning samt liberal användning av trådlösa mikrofoner. Dessutom är samverkan med kameravdelningen väldigt viktig, så vi kan avvärja impulsen för att skjuta breda och täta linser samtidigt. Detta förhindrar att det ofta hörda problemet med att se ett brett skott när man hör en tight, nära miced skådespelers lavalier som låter mot det man ser. Utan hjälp av showens fotografirektörer skulle detta inte vara möjligt på någon nivå, och Patrick Cady och Michael McDonough förstår helheten och målet att berätta historien i samförstånd.

"Kärnan i systemet består idag av den oöverträffade Aaton Cantar X3-inspelaren, som har gjort processen och arbetar extremt skonsam, robust och soniskt kompromisslös. Ljudet och förstärkningsstrukturen har gjort det möjligt för mig att blanda mer aggressivt och varmare än tidigare som posten älskar att se och höra. Jag älskar också den integrerade metadatakedjan och det extremt flexibla sättet att hela systemet kan byggas. Vi använder Lectrosonics trådlösa system för bommar såväl som aktörer som vi använder med DPA 4071 eller 6061 mics. DPA: erna blandar väl med våra bommikroppar och riggar sig väl i alla de olika garderoberna vi stöter på. På bombarderna brukar vi använda Sennheiser MKH 50, Schoeps CMIT eller Sanken CS3e för att dra mer beroende på behovet. "

-------------------------------------------------- --------

Fans av Bosch kommer gärna veta att serien redan har förnyats för en sjätte säsong. I en intervju med Tampa Bay Times i aprilConnelly avslöjade att nästa säsong kommer att baseras på hans 2007-roman Bortsett, men han tillade, "med några uppdateringar. Det var baserat på terrorism; Nu handlar det om inhemsk terrorism. "Det kommer också att finnas några element från Connellys senaste Bosch-roman Mörk helig natt, vilket innebär en direkt fortsättning av storylinen som upprättades i slutet av säsong fem där Harry började titta på det kalla fallet mordet på tonårsdatteren till Elizabeth Clayton (Jamie Anne Allman), en drogmissbrukare som han stött på medan han gick undercover för att byta en olaglig opioidracket. Jag är säker på att jag talar för alla fans av Harry Bosch (och Michael Connelly) när jag säger att jag oroligt ser fram emot den sjätte (och förhoppningsvis inte sista) säsongen.

Del 1 i denna serie kan ses här och del 2 här. Jag vill tacka Allie Lee, Publicity Lead på Amazon Prime Video, för hennes ovärderliga hjälp för att göra denna serie artiklar möjliga.


Varna mig
Doug Krentzlin

Doug Krentzlin

Författare at Broadcast Beat
Doug Krentzlin är en skådespelare, författare och film- och TV-historiker som bor i Silver Spring, MD med sina katter Panther och Miss Kitty.
Doug Krentzlin

Senaste inlägg av Doug Krentzlin (se alla)