Hem » Nyheter » Ljudinsikt med José Frías

Ljudinsikt med José Frías


Varna mig

Med en karriär som sträcker sig tillbaka till hans dagar i inspelningen för mer än ett decennium sedan har Production Sound Mixer José Frías länge haft en kärlek till ljudindustrin. Även om han började med musik, har han haft många olika ljudproduktionsroller, vilket har lett till att han arbetat med projekt för högprofilerade klienter, såsom Motorola, IBM, ESPN, Tid Magazine och mer.

Han delar sin berättelse i den senaste delen av DPA ”Sound Insight” Q & A:

 1. Hur kom du igång som ljudmixer?
  Jag började som produktionsljudblandare för åtta år sedan. Efter att ha arbetat i musikbranschen i några år bestämde jag mig för att gå tillbaka till skolan för att utforska andra aspekter av ljud. När jag avslutade examen föll en möjlighet att arbeta som en boomoperatör på en studentfilm i mitt varv. Resten var historia.

 1. Berätta om din bakgrund och din omsorgr, inklusive alla anmärkningsvärda / favoritprojekt eller priser du har vunnit för ditt arbete.
  Jag började först med ljud som inspelningsingenjör för indie-artister och musiker i mitten av 2000. Efter att ha provat live-ljud, spelljud, datorprogrammering och efterproduktionsljud upptäckte jag produktionsljud - och har känt mig som hemma sedan dess.

  Under min tid som produktionsljudblandare har jag haft lyckan att arbeta i en mängd olika projekt, allt från indiefunktioner till docu-serier till reklam och mer. Några tidigare arbeten jag är väldigt stolt över inkluderar reality-TV-showen Fire Island; Motorolas MOTO återutgiven branding-kampanj - med graffitikonstnär Futura; Tid Magazines intervju “2016 Person of the Year”; Lion King på Broadway's Livets cirkel i 360 och Aladdin på Broadway's En vän som jag i 360 virtual reality-upplevelser; IBM: s IBMs ljud uppslukande ASMR-serie; Ashe '68 virtual reality-upplevelse; och en kommande ESPN-dokumentär om pensionerad NBA-spelare och NBA Cares Ambassador, Felipe Lopez, för att nämna några.

  Dessa dagar, tillsammans med alla mina äventyr som produktionsljudblandare, fungerar jag också som partner och produktionschef på Kapitel fyra, ett fullserviceproduktionsföretag med inriktning på uppslukande medier.

 1. Vad är det största projektet du har arbetat med i din karriär?
  Jag vet inte om det räknas som det största projektet i min karriär, men säkert ett som har en mycket speciell plats för mig ur ett kreativt, tekniskt och historiskt perspektiv: Ashe '68. Detta är en virtual reality-upplevelse om den första svarta tennisspelaren som vann US Open och hade premiär vid förra årets US Open i New York. Det hade sin festivalpremiär vid förra årets Sundance Film Festival som en del av New Frontier-serien.

Detta specifika projekt var ett nöje att arbeta med på grund av de kreativa och tekniska utmaningarna. Vi var tvungna att spela in diskret, synkroniserat, var som helst mellan en och sju skådespelare, samtidigt som vi kodade så många ljudeffekter, foley-ljud, rumstone, impulsrespons och ambisoniska ljudinspelningar som vi kunde få tag på. Vi ville komplettera inlägg med så mycket användbar ljudinformation som vi kunde. I mitten av allt var DPA: s 4060 och 4063 Miniature Omnidirectional Microphones, som fungerade som huvudverktygen för att synkront fånga skådespelarnas föreställningar.

 1. Hur länge har du använt DPA? När började du använda DPA och varför?
  Jag började använda DPA-mus runt 2013, strax efter att ha läst en mycket grundlig artikel om Simon Hayes användning av dem för Tom Hoopers Les Miserables. Jag kom ihåg att ha sett filmen och särskilt noterat hur utmärkt ljudet var. I den här artikeln berömde Simon DPA-lavaliermikarna för hur nära en match de var för företagets boommix och hur lavarna spelade en nyckelroll för att fånga varje föreställning. Jag såldes! Jag var tvungen att pröva dem, så jag köpte några 4060 och 4063 och använde dem omedelbart på en TLC reality-tv som jag arbetade med då. Jag blev sprängd av hur mycket bättre de lät än mina andra lavalier. Jag slutade med att byta ut de flesta av mina lavalier-mikrofoner med DPA och, strax efter, tillsatte jag några DPA-bom- och svanhalsmikrofoner till mina

 1. Vilka produktioner eller shower har du använt DPA-mus för? Vilka DPA-mikrofoner använder du?
  DPA-mikrofoner kan höras på nästan alla projekt jag producerar. Varje gång jag använder en lavalier mikrofon är 4060 mitt val. Varje gång jag planterar eller stavar mikrofoner, särskilt i en bil, använder jag förmodligen en d: dicate 4018 Supercardioid mikrofon - med en MMP-G förförstärkare och svanhalschockfäste, a 4098 Supercardioid mikrofon eller ett 4080 Miniature Cardioid Microphone. Min korta hagelgevär är valet 4017 hagelgevärsmikrofon.

  Fire Island projekt, en utmaning som vi var tvungen att övervinna var att rollmedlemmar ofta skulle bli tröjlösa, vilket var oundvikligt när du filmer en show i ett strandparadis. Till en början övervägde vi att använda lösningen från DPA, the 4561-halsbandmikrofoner (nu avslutad), men vi valde att skapa anpassade halsband mic-riggar så att vi hade mer kontroll över hur de såg ut. Vi samarbetade med Rave från PerePaix Jewelry för att bygga flera halsbandsmikrokar med 4060 Miniature Omnidirectional Microphones. Dessa gjorde det möjligt att spela in ljud i mycket svåra situationer på den här showen.

 1. Vilka är några av utmaningarna med miking för de projekt du arbetar med? Hur hjälper användningen av DPA att lösa dessa utmaningar?
  Den största utmaningen jag står inför - oavsett om det är en skriptad TV-program, en oskriven dokumentärfilm eller en virtual reality-upplevelse - är att se till att jag kan fånga skådespelarens eller motivets framträdande under produktionen så sant och så transparent som möjligt. Mikrofonerna jag använder måste vara transparenta, så ett platt frekvenssvar är ett måste. Dessutom, med hur dynamisk den mänskliga rösten kan vara, är ett lågt självbrus och ett brett dynamiskt intervall en nödvändighet för att rymma allt från en viskning till ett skrik (ibland allt inom samma tag). DPA producerar de bästa mikrofonerna för att uppfylla dessa kriterier.

 1. Berätta om din arbetsstil och några tekniska detaljer om ditt dagliga arbetsflöde:
  Jag börjar varje projekt med en grundlig konversation med regissören eller skaparen. Mitt mål med dessa samtal är att helt förstå projektet, utplåna de kreativa målen och fastställa de tekniska kraven för att uppnå dem. När vi väl har delat upp några grundläggande saker - som antalet rollmedlemmar eller ämnen, platser, garderob, rekvisita, VFX, rörelsefångst etc. - söker jag kommunikation med respektive avdelningar för att tillgodose projektets ljudbehov. Jag chatta också med postavdelningen för att skapa arbetsflödesspecifikationer, inklusive inspelning, synk, multispårning, metadata, mix för redaktion, leverans, etc. Kommunikation med post är ett måste, särskilt i mer komplexa tekniska projekt som i VR eller AR. Jag tycker att ju mer tid vi lägger ner i detta skede, desto mer framgångsrika är vi under produktionen och desto bättre leveranser ger vi ut.

  På en dag till dag är mitt fokus att ta reda på det bästa sättet att fånga ljud för scenen eller handlingen som vi tacklar. Kan det uppnås med bara en mikrofon eller ska jag också koppla in någon? Kan jag sticka en mikrofon någonstans? De flesta gånger hittar jag mig själv som problemlösning, särskilt när jag räknar ut hur man får platsen eller miljön att fungera bäst (läs: inte vara bullrig). För mig handlar det tekniskt om optimal mikrofonplacering, med en transparent signalreproduktion och signal-till-brusförhållande. Kreativt handlar det om att se till att föreställningar eller verkliga ögonblick fångas.

 1. Vilka framtida projekt planerar du att använda DPA-mikrofoner på? Kan du berätta lite om dem?
  Mitt företag utvecklar för närvarande några interaktiva projekt där vi troligen kommer att använda DPA-mikrofoner för ljudinspelning, tyvärr kan jag inte nämna några detaljer vid denna tidpunkt. Men jag har precis avslutat produktionen på en kommande ESPN-dokumentär om pensionerad NBA-spelare och NBA Cares Ambassador, Felipe Lopez. Projektet har varit väldigt speciellt för mig, både som en Dominikansk-född invandrare, liksom som basketfan. För att måla bilden: det allra första professionella basketmästet jag någonsin deltog i var en utställningsmatch före säsongen mellan Miami Heat och Minnesota Timberwolves (laget som Felipe spelade på den tiden) tillbaka i 2002 i Dominikanska republiken. Jag minns den dagen perfekt - den Dominikanska fyllda publiken jublade utan stopp för Felipe, och Timberwolves vann matchen. Att jobba på en dokumentär om honom nästan 20 år senare känns som öde, och det kommer alltid att inneha en mycket speciell plats i mitt hjärta.

  Jag skulle inte ha kunnat fånga alla vérité-stunder utan 4063-lavaliermikrofonen och d: dicera 4017B-hagelgevärsmikrofonerna.

 1. Var ser du ljudindustrin för TV och film gå under de kommande fem åren? Ser du några större trender som kommer att påverka hur du arbetar i framtiden?
  Det här är en tuff fråga, och jag vet inte att jag har rätt svar. Det är ibland svårt att se vad som ligger framför dig när du är mitt i det, men jag ser och hoppas på tillväxt både i de verktyg vi använder och i vår kreativitet i hur vi använder dem. Språket i filmskapande fortsätter att utvecklas på ett så imponerande sätt och producerar några hisnande dynamiska berättelser och filmstilar. Dessa kan utgöra en utmaning för ljudavdelningen och hur vi kan utföra våra jobb, men jag tror att det finns några kreativa lösningar som kan uppnås, särskilt när du har hela besättningen på din sida.

  Jag tror att vi kommer att se mer innehåll som fortsätter att pressa gränserna, vilket kräver en innovativ distribution av bom-, lav- och växtmusik. Högre antal fler spår kommer troligen att bli mer utbredd - och jag talar inte åtta till 12-spår, utan uppåt av 20- och 30-spår. Jag hoppas också att se större ljudavdelningar som hjälper till att tillgodose dessa nya utmaningar.

Frías har rekryterats till DPA Master's Club av Leonardo Romero Velasquez, DPA: s latinamerikanska försäljningsdirektör, och Christopher Spahr, DPA: s amerikanska vicepresident för försäljning och marknadsföring (vid separata tillfällen).


Varna mig